Eén van deze 7 auto’s wordt de auto van het jaar 2020

De organisatie achter de jaarlijkse Car of the Year-verkiezing, algemeen beschouwd als de belangrijkste prijs die er in de Europese autowereld te winnen valt, heeft zopas een shortlist van 7 finalisten bekendgemaakt. Opvallend: noch Audi, noch Mercedes-Benz hebben dit jaar een finaleplaats weten te bemachtigen.

Wie volgt de Volvo XC40 op als Europese auto van het jaar? Dat is de vraag waarop een panel van 61 juryleden, bestaande uit autojournalisten uit 23 verschillende landen, de komende maanden een antwoord mag formuleren. De jury heeft zopas een eerste schifting doorgevoerd, waarbij uit een longlist van nieuwe modellen de zeven belangrijkste nieuwkomers werden geselecteerd. Het gaat (in alfabetische volgorde) om de BMW 1-Reeks, Ford Puma, Peugeot (e-)208, Porsche Taycan (foto), Renault Clio, Tesla Model 3 en de Toyota Corolla.

Van de Audi e-tron, Mercedes-Benz EQC of de Mazda 3 en zijn revolutionaire SkyActiv-X motortechnologie, een auto die we eerlijk gezegd in de finale hadden verwacht, is daarentegen geen spoor te bekennen.

Vlak na de jaarwisseling zullen de genomineerde auto’s door de jury aan een uitgebreide praktijktest worden onderworpen. De uiteindelijke bekendmaking vindt traditioneel plaats aan de vooravond van het Salon van Genève, op 2 maart 2020.


Batterij elektrische auto verliest 2,3% per jaar

Fleet-telematicabedrijf Geotab onderzocht hoe de capaciteit van de accu’s van elektrische auto’s na verloop van tijd evolueert. Het gebruikte daarvoor gegevens van 6.300 elektrische auto’s die bij vloten en particulieren ingezet worden.

Batterij gaat langer mee dan de auto

Uit een analyse van de gegevens blijkt dat een accu van een elektrische auto elk jaar niet meer dan 2,3% aan capaciteit inboet. Dat betekent dat de gemiddelde inkrimping van de capaciteit, weinig verrassend, binnen de beperkingen blijft die de constructeur garandeert. De meeste producenten van elektrische auto’s garanderen en capaciteit van 75% na 8 à 10 jaar gebruik.

Geotab concludeert in één adem dat een accu van een elektrische auto de feitelijke levensduur van de auto zelf overstijgt. Die wordt niet veel hoger dan 10 jaar ingeschat.

Onderlinge verschillen

Door wat dieper in de cijfers te duiken ontwaarde de vlootbeheerder wel onderlinge verschillen. Zo stelt het dat de koeling die de batterij geniet, van doorslaggevend belang is voor de levensduur ervan. Een Tesla Model S met een vloeistofgekoelde accu verliest bijvoorbeeld de erg gemiddelde 2,3% aan capaciteit. Maar de passief luchtgekoelde accu van de Nissan Leaf (voor de vergelijking werden telkens modellen uit 2015 geselecteerd) verliest wel 4,2%.

Niet lineair

Het bedrijf stelt ook dat de degradatie van een accu van een elektrische auto niet noodzakelijk lineair gebeurt. Enkele jaren waarin nauwelijks capaciteitsverlies wordt opgetekend, kunnen gevolgd worden door jaren met een sterke daling. Welke factoren daarin een doorslaggevende rol spelen, vaak snelladen uitgezonderd, wordt niet vastgesteld. Geotab verwijst onder meer naar aanpassingen in laadregimes, onder meer door andere laadprotocollen in draadloze updates van Tesla.

Veel rijden heeft geen invloed

Tegelijk kon Geotab wel concluderen dat elektrische voertuigen die vaak worden gebruikt niet meer last hebben van een daling van de accucapaciteit dan EV’s die slechts sporadisch worden gebruikt. Het klimaat speelt dan weer wel een rol. Het bedrijf merkte dat EV’s die ingezet worden in warme klimaten veel sneller achteruit gaan dan exemplaren die hun leven slijten in een koeler deel van de wereld.bestelwagen huren

‘Huur per uur’ is een speciale formule van Luxauto. Ze laat u toe een bestelwagen voor enkele uren te huren, en niet meteen voor een hele dag. Zo betaalt u enkel wat u echt nodig hebt!  Hebt u uw bestelwagen onverwacht toch langer nodig dan enkele uren? Dan krijgt u bij het terugbrengen altijd de goedkoopste oplossing. Zo is het vanaf 6 uren goedkoper om aan dagtarief te huren.

Nieuwe stockwagen of tweedehands auto nodig? TuuTuuT …

Tweedehands auto gezocht? Ontdek ons uitgebreide gamma 2dehands wagens. Enkel auto’s van erkende concessiehouders en onmiddellijk beschikbaar.